Опис
Systems
Инструкции за работа
Технички податоци
Colors
Калкулатор за потрошувачка на боја
Safety Data Sheets
M1
 

Feelings Effect Finish - Акрилна транспарентна ефект боја

Feelings effect е декоративна боја наменета за создавање на атрактивни површини со исклучителен завршен декоративен ефект. Се нанесува на површина која е претходно обоена со латексна боја. 

KiiltäväMatta
The paint is suitable for interior wallsThe paint is water-borneTool: rollerTool: brush
The coverage of the paint on rough surfaces
13
m2/l
The coverage of the paint on smooth surfaces
18
m2/l

ЗАВРШЕН ДЕКОРАТИВЕН ЕФЕКТ

Бојата Feelings е завршна декоративна боја која се нанесува на површини бојадисани со латекс бои, како што се Joker, Harmony. Може да се нанесува како завршен слој и преку декоративните малтери за ентериер, како што се Be Special Decor Retro и Tunto Hieno. Не се препорачува за дрвени површини.

ПАЛЕТА НА БОИ

Бојата Feelings effect се тонира според тон картите Tikkurila Symphony и е достапна во преку 2000 нијанси. Доколку се користи како основа, завршниот ефект зависи од нијансите на латекс бојата која се користи како подлога.


Tikkurila Oyj
ТЕХНИЧКИ ЛИСТ
30.01.2012
(Претходна дата 29.02.2008)
 

Feelings Effect Finish

Опис
Полн мат. Нискомиризлива водоразредлива транспарентна декоративна ефект боја.
Карактеристики на произвоодот

Се користи за боење на внатрешни ѕидови и плафони во станбени, деловни и магацински објекти.

Перпорачана употреба
Се користи за боење на внатрешни ѕидови и плафони во станбени, деловни и магацински објекти.

ТЕХНИЧКИ ПОДАТОЦИ
The paint is suitable for interior walls The paint is full-matt The paint is water-borne Tool: roller Tool: brush
The coverage of the paint on rough surfaces
13
m2/l
The coverage of the paint on smooth surfaces
18
m2/l
Базни бои
CAP
Палета на бои
Достапна по тон карта Feelings ентериер и Tikkurila Symphony 2436 тон картата. Исто така достапна по BS 4800, NCS, RAL, и во опсег на поголемиот дел на останатите бои.
Конечната боја на Feelings efekt бојата ќе зависи од нијансата на Feelings ентериер бојата која се користи како (база) подлога.
Степен на сјај
Full-matt
Градежен материјал (емисиона класа)
M1
Покривност
13-18 m2 / l во зависност од нанесувањето. Вистинската потрошувачка зависи од начинот на нанесување. Иато така, реалната потрошувачка зависи од голем број на фактори вклучувајќи ги текстурата и порозноста на подлогата.
Пакување
0,9 l, 2,7 l.
Разредувач
Water
Метод на примена

Четка и ваљак. Завршната обработка со ефект ваљак, четка, или друг алат.

Време на сушење на 23°C и 50% релативна влажност на воздухот

Суво на допир после 12 часа. Вториот слој се нанесува после 24 часа.

Wash resistance
Поднесува лесно бришење со влажна крпа.
Отпорност на топлина
85 °C, ISO 4211-3.
Содржина на цврсти материи
Приближно 12 % во зависност од бојата.
Густина
approx. 1.0 kg/l
Начин на чување
Заштита од мраз.
Шифра на производот
813_0601

ДЕТАЉИ ЗА ПРИМЕНА
Услови за примена
Površine koje se farbaju moraju biti suve, temperatura vazduha iznad +10OC, a relativna vlažnost vazduha između 30 i 70 %
Припрема
Површината мора да биде чиста, сува, без маснотии, нечистотии, восок, и површински контаминации. Користете ги препорачаните Tikkurila производи како средства за чистење и за отстранување на мувла. Користете ги препорачаните Tikkurila полнила за пополнување пукнатини, дупки, прекривање флеки, и нивелирање на нерамни површини. Осигурете се дека постојните сјајни, сјајно обоени и пополнети површини се детално израмнети. Осигурете се дека сите површини се темелно припремени.
Priming
На ѕидови без подлога нанесете слој од Feelings Universal подлогата. После тоа ѕидовите премачкајте ги два пати со Feelings боја за ентериерНа предходно обоени ѕидови нанесете 1-2 слоја Feelings боја за ентериер се додека не се постигне посакуваната нијанса.
Премачкување
Бојата добро треба да се промеша и рамномерно да се нанесе еден слој Feelings ефект завршна боја. Работете брзо користејќи ваљак, четка или сунѓер, работејќи на приближно еден метар квадратен. Доколку сакате да постигнете ефект со поглем степен на транспарентност, разредете ја бојата со 5-10% вода.
Чистење на алатот
Отстранете го вишокот боја од алатот и исчистете го со вода веднаш после употреба.
Упатство за одржување
Површината ќе може да се чисти, најрано месец дена после бојадисувањето, користејќи сува крпа или четка.
Исчистете ја валканата површина со неутрален (pH 6-8) раствор за детергент користејќи влажна крпа за чистење. Исперете и исушете веднаш после третманот. Следете ги упатствата на произведувачот во текот на разредувањето на детергентот.
Имајте внимателен однос кон површината во следните неколку недели после третманот. Површината ја достигнува својата конечна цврстина и трајност после месец дена под нормални услови. Ако е потребно чистење набрзно после третманот, лесно избришете ја површината со влажна или сува крпа.
Упатство за одржување
Одржување на бојата: Нанесете Feelings боја за ентериер.
EU VOC 2004/42/EC ограничена вредност
(cat A/l) 200g/l(2010)
Feelings Effect Finish содржи VOC max. 200g/l.

КЛАСИФИКАЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ
во согласност со Регулативата (EC) No. 1272/2008
Производот е безбеден за употреба и не е класифициран како опасен. Безбедносниот лист е достапен по барање.
Safety Data Sheet - Feelings Effect Paint

ЗАШТИТА НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА И СПРАВУВАЊЕ И ТРАНСПОРТ НА ОТПАДОТ
Празните канти и лименки рециклирајте ги или одложете ги во согласност со локалните прописи. Течниот отпад уништете го или одложете гo во согласност со локалните прописи.
ТРАНСПОРТ
VAK/ADR -
ssa290208 / joa260308 / ars010408 / 813-

Калкулатор за потрошувачка на боја

Површина која се бојадисува
m
m
Покривност на боите кога површината е...
1L =
1L =
Третман за површината
Нанесување на боја
слоеви
Потрошувачка на призвод кога површината е ...
litara
litara
Error!