Опис
Systems
Инструкции за работа
Технички податоци
Colors
Калкулатор за потрошувачка на боја
Safety Data Sheets
MEDM1
 

Harmony

Полна мат акрилна латекс боја отпорна на чистење со декоративен плишан ефект.

Се користи за бојадисување на плафони и ѕидови во дневни, сплани или детски соби, како и во хали и други слични суви простории.


KiiltäväMatta
The paint is suitable for interior wallsThe paint is water-borneTool: rollerTool: sprayTool: brush
The coverage of the paint on rough surfaces
7
m2/l
The coverage of the paint on smooth surfaces
12
m2/l

ХАРМОНИЈА СО ПОМОШ НА БОЈАТА HARMONY

Се користи за бојадисување ѕидови и тавани во дневните, детските и спалните соби. Лесно се нанесува и брзо се суши, а мат финишот ги прекрива ситните недостатоци на површината.

СОВРШЕН МАТ ФИНИШ

Бојата создава мек и кадифен мат изглед на површините во ентериерот. Harmony може да се нанесува на нови и претходно бојадисувани површини од бетон, малтер, цигла и дрво.

ЕКОЛОШКА БОЈА БЕЗ МИРИС

Бојата Harmony на Tikkurila ја содржи класата M1 – емисиона класа на материјали во градежништвото. Таквите материјали не емитуваат штетни материи во атмосферата и безбедни се за употреба во детските соби.


Tikkurila Oyj
ТЕХНИЧКИ ЛИСТ
18.12.2013
(Претходна дата 15.12.2011)
 

Harmony - Акрилна латекс боја

Опис
Мат акрилна латекс боја, отпорна на чистење.
Карактеристики на произвоодот

Погодна за бојадисување на плафони и ѕидови во ентериери, бетон, цигли и дрвени површини. Погодна е за нови и веќе бојадисувани површини. Не е погоден за боење на врати или мебел.

Перпорачана употреба
Се користи за бојадисување на плафони и ѕидови во ентериери (дневни, спални и детски соби, како и во сали или други слични суви простории) со декоративен плишан ефект.

ТЕХНИЧКИ ПОДАТОЦИ
The paint is suitable for interior walls The paint is full-matt The paint is water-borne Tool: roller Tool: spray Tool: brush
The coverage of the paint on rough surfaces
7
m2/l
The coverage of the paint on smooth surfaces
12
m2/l
Базни бои
A and C
Палета на бои
Tikkurila Symphony тон карта.
Степен на сјај
Full-matt
Градежен материјал (емисиона класа)
M1
Покривност

Впивливи површини  7 - 9 m2 / l. Невпивливи површини 10 - 12 m2 / l.

Пакување
0,225 l, 0,9 l, 2,7 l, 9 l, 18 l.
Разредувач
Water
Метод на примена

Ваљак, четка или спреј. За апарат за прскање се користи тип на спреј 0.017ʹʹ - 0.021ʹʹ.

Време на сушење на 23°C и 50% релативна влажност на воздухот

Сува на површина за половина час. Вториот слој се нанеува после 1 -2 часа.

Отпорност на хемикалии
Отпорна на чистење со хемикалии и слаби растворачи како што е White Spirit.
Отпорност на топлина
85 °C, ISO 4211-2 ja ISO 4211-3.
Отпорност на мокро чистење
Производот поднесува преку 13300 мокри бришења, класа II,ISO 11998.
Содржина на цврсти материи
Приближно 40%,во зависност од нијансата.
Густина
Approx. 1.3 kg/l depending on shade, ISO 2811.
Начин на чување
Заштитете од мраз.
Шифра на производот
809_6001/3
MED Certificate

ДЕТАЉИ ЗА ПРИМЕНА
Услови за примена
Површината која се бои мора да биде сува, температурата на воздухот најмалку +5°C, а релативната влажност на воздухот под 80%.
Припрема
Отстранете ја нечистотијата и прашината. Ако е потребно, нерамнините на површината пополнете ги со соодветното Tikkurila полнило и избрусете ја сувата површина. Површината премачкајте ја со Varma прајмерот.

Претходно боени површини:
Измијте ја претходно боената површина со Maalipesu средство за чистење и внимателно измијте го со вода. На нерамните и сјајни површини користете матирана глазура. Пополенте ги дупките и пукнатините со соодветното Presto полнило и избрусете ја исушената површина. Отстранете ја прашината од брусење. Ако е потребно, премачкајте ја површината со прајмер пред да се нанесе премазот.

Премачкување
Пред употреба добро промешајте ја бојата и разредете ја со вода доколку е потребно. Нанесете еден или два слоја со ваљак, четка или спреј.
Чистење на алатот
Отстранете го вишокот на боја со алатот пред да го исчистите со вода. Доколку бојата на четката е веќе зацврстена, се препорачува употреба на Tikkurila Pensselipesu, средства за чистење алат.
Упатство за одржување
Избегнувајте чистење приближно месец дена после бјадисувањето. Избришете ја површината со сува крпа или крпа за прашина. Нечистите делолви може да се чистат со влажни средства за чистење користејќи неутрален (pH 6-8) детергент. После чистењето исушете ја површината. Следете го упатството на производителот на детегентот во текот на припремата. Внимателно ракувајте ја површината, крајниот степен на тврдост се постигнува месец дена после нанесувањето на бојата, под нормални околности. Ако е потребно чистење, користете влажна или сува крпа.
Упатство за одржување
Површината која е обоена со оваа боја, се одржува со бооење на ист или сличен тип на боја која е водоразредлива.
EU VOC 2004/42/EC ограничена вредност
(cat A/a) 30g/l(2010). Harmony содржи VOC max. 30 g/l.

КЛАСИФИКАЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ
во согласност со Регулативата (EC) No. 1272/2008
Производот не е класифициран како опасенn. Безбедносниот лист е достапен по барање.
Tikkurila_Harmony

ЗАШТИТА НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА И СПРАВУВАЊЕ И ТРАНСПОРТ НА ОТПАДОТ
Празните канти и лименки рециклирајте ги или одложете ги во согласност со локалните прописи. Течниот отпад уништете го или одложете ги во согласност со локалните прописи.
ТРАНСПОРТ
VAK/ADR -
sre140113 / ssa280208 / ars010408 / mpy251005 / 809-s

Калкулатор за потрошувачка на боја

Површина која се бојадисува
m
m
Покривност на боите кога површината е...
1L =
1L =
Третман за површината
Нанесување на боја
слоеви
Потрошувачка на призвод кога површината е ...
litara
litara
Error!