Опис
Systems
Инструкции за работа
Технички податоци
Colors
Калкулатор за потрошувачка на боја
Safety Data Sheets
MEDM1
 

Kiva - акрилен безбоен лак

Водоразредлив акрилен безбоен лак за декорација на ѕидни, плафонски и дрвени површини во ентериер. Степен на сјај - полу мат.


The paint is suitable for interior wallsThe paint is water-borneTool: sprayTool: brush
The coverage of the paint on rough surfaces
8
m2/l
The coverage of the paint on smooth surfaces
14
m2/l
НЕ ПОЖОЛТУВА

Природата го создаде совршеното дрво, а потоа Tikkurila ги направи водоразредливите акрилни премази кои се безбојни. Полусјајниот лак само ја нагласува природната боја на дрвото. Премазот Kiva е отпорен и со текот на времето не пожолтува и не потемнува, одржувајќи ја убавината на дрвото во беспрекорна состојба.


ОБРАБОТКА НА БОИТЕ

Лакот Kiva не само што го штити дрвото и површините, туку може и да ја менува нивната боја. Се тонира според каталогот на бои за ентериери.


УБАВИНА И ДОЛГОТРАЈНОСТ НА ДРВОТО

Полу-мат лакот за мебел Kiva ќе ја обнови вашата омилена полица за книги или ќе ги заштити вашата дрвена маса и столовите. Може да се употребува и како заштита за детски играчки, тавани, врати и истрошени површини.Tikkurila Oyj
ТЕХНИЧКИ ЛИСТ
21.12.2011
(Претходна дата 25.03.2010)
 

Kiva - акрилен безбоен полумат лак

Опис
Водоразредлив акрилен безбоен лак за декорација на ѕидни, плафонски и дрвени површини во ентериер.
Карактеристики на произвоодот

За употреба на внатрешни дрвени површини. Kiva лакот може да се  користи за заштита и лакирање на веќе обоени површини. Не е погоден за употреба на подови.


Перпорачана употреба
Се користи за премачкување на столици, маси, полици, ѕидови и плафони, врати, играчки и сл. Kiva лакот може да се користи за заштита и лакирање на веќе обоени површини.

ТЕХНИЧКИ ПОДАТОЦИ
The paint is suitable for interior walls The paint is water-borne Tool: spray Tool: brush
The coverage of the paint on rough surfaces
8
m2/l
The coverage of the paint on smooth surfaces
14
m2/l
Базни бои
EP
Палета на бои
Tikkurila ентериер Wood Stains and Lacquers тон карта.
Градежен материјал (емисиона класа)
M1
Покривност

8-14 m2/l по слој на нанесување. Вистинската потрошувачка зависи од многу фактори вклучувајќи ја текстурата, порозноста, влажноста, подлогата и начинот на примена.


Пакување
0,225, 0,9, 2,7, 9 l
Разредувач
Water
Метод на примена
Четка, сунѓер или прскалка. Најпогодни за нанесување на Kiva лакот се полиестер или најлон четка.
Време на сушење на 23°C и 50% релативна влажност на воздухот

Суво на површина после половина час од нанесувањето. Вториот слој се нанесува после 2-3 часа. Површината е подготвена за употреба следниот ден.

Лакираната површина ќе ја достгне својата финална цврстина после 2 недели. Во текот на овие недели треба да избегавате поставување на објекти врз површината.Отпорност на хемикалии
Отпорен е на чистење на хемикалии и слаби растворачи. Доколку дојде до протекување на кафе или чај веднаш избиршете. Отпорен е на масла и масти.
Содржина на цврсти материи
Приближно 32%
Густина
Approx. 1,0 kg/l, ISO 2811.
Начин на чување
Заштитете од мраз.
Шифра на производот
853/4/5_6404
MED Certificate

ДЕТАЉИ ЗА ПРИМЕНА
Услови за примена
Сите површини кои се боени мораат да бидат суви, температурата на воздухот најмалку + 10oC, а релативната влажност на воздухот под 80%.
Припрема
Нови дрвени површини:
Исчистете ја површината од нечистотии и прашина. Намокрете ја површината доволно така што дрвените влакна ќе ја упијат водата, оставете да се исуши и избрусете ја површината. Отстранете ја прашината.
Измијте ја површината со Maalipesu средство за чистење и внимателлно измијте со вода. Со средтсво за отстранување на боја или со брусење, потполно отстранете ги постојните слоеви на лак кои се во лоша состојба.
Lacquering
Добро промешајте го производот пред употреба. Доколку е потребно, разредете со вода. Нанесете со четка или ваљак во 2-3 слоеви. Ако користите нијансиран производ, најпрво пробајте ја бојата на парче дрво, да бидете сигурни дека сте ја добиле вистинксата нијанса. Конечната боја на третираната површина зависиод видот на дрвото, цврстината, и оригиналната боја на дрвото како и од бојата на применетиот премаз. Првиот слојод нијансираната боја разредете го со 20-30% вода. Одбраната боја и сјај ќе се постгне после примена на два слоја. Секогаш третирајте ја површината без прекин да би се избегнало преклопување.
Чистење на алатот
Веднаш по употребата исчистете со вода.Доколку бојата се исуши стврдне за алатот, препорачана е употреба на Tikkurila средство за чистење на алат.
Упатство за одржување
Чистење на лакираната површина е дозволено после две недели од нанесувањето на лак.
Исчистете ја површината со влажна крпа, сунѓер или мека четкаи со неутрален (pH 6-8) детергент.извалканите површини може да се чистат со благ алкиден ( pH 8-10 )детергент, на пример со ткаенина, четка, или сунѓер. После тоа внимателно исмијте ја површината и потоа исушете ја.
Упатство за одржување
Површината која е боена Kiva лак, се одржува со употрба на Kiva лак за мебел или други слични водоразредливи лакови.

КЛАСИФИКАЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ
во согласност со Регулативата (EC) No. 1272/2008
Производот не е класифициран како опасен. Безбедносниот лист е достапен по барање.
Tikkurila Kiva Furniture Lacquer matt, semi matt, gloss

ЗАШТИТА НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА И СПРАВУВАЊЕ И ТРАНСПОРТ НА ОТПАДОТ
Празните канти и лименки рециклирајте ги или одложете ги во согласност со локалните прописи. Течниот отпад уништете го или одложете го во согласност со локалните прописи.
ТРАНСПОРТ
ADR: not classified
sre200712 / joa211211 / mom230712 / pih211211 / 853 6404

Калкулатор за потрошувачка на боја

Површина која се бојадисува
m
m
Покривност на боите кога површината е...
1L =
1L =
Третман за површината
Нанесување на боја
слоеви
Потрошувачка на призвод кога површината е ...
litara
litara
Error!