Опис
Systems
Инструкции за работа
Технички податоци
Colors
Калкулатор за потрошувачка на боја
Safety Data Sheets
 

ROSTEX SUPER AKVA ПРАЈМЕР


Rostex Super Akva е универзален брзосушив специјален водоразредлив прајмер за долгорочна и квалитетна основа за заштита на метални површини во ентериер и екстериер.


KiiltäväMatta
The paint is water-borneTool: sprayTool: brush
The coverage of the paint on rough surfaces
7
m2/l
The coverage of the paint on smooth surfaces
9
m2/l
ЕФИКАСНА ЗАШТИТА ПРОТИВ ’РЃА

Дизајниран е како прајмер за челик, цинк и полирани површини на вратите пред бојадисување со премазот. Исто така е погоден за површини од бакар, месинг и нерѓосувачки челик. Се користи како прајмер само за боите на водена база (на пр. „Panssari Akua“ и „Luja“).


ПОГОДЕН ЗА НАДВОРЕШНА И ВНАТРЕШНА УПОТРЕБА

Се користи како прајмер за метални покриви, олуци и водоводни цевки, заштитни лимови и метал, за надворешноста и внатрешноста на зградите.


TRAJNOST BEZ KOMPROMISA

Vododrazredivi antikorozivni prejmer Rosteks super akva se brzo suši. Sadrži poseban agens za vodorazredivi završne premaze.


Tikkurila Oyj
ТЕХНИЧКИ ЛИСТ
17.06.2013
(Претходна дата 21.03.2012)
 

Rostex Super Akva - Metal прајмер - Антикорозивен прајмер

Опис
Универзален брзосушив специјален водоразредлив прајмер за долгорочна квалтитетна основа за заштита на метални површини во ентериер и екстериер.
Карактеристики на произвоодот

Производот содржи квалтитетен антикорозивен пигмент. Се користи за заштита: поцинковани, челични површини, рапави алуминиумски површини, површини од бакар, месинг и необработен челик ; посебна примена на производот е во основна заштита на метални кровови,  метални водоводни цевки, и други внатрешни и надворешни метални конструкции; висока механичка и хемиска отпорност. 


Перпорачана употреба
метални кровови, метални водоводни цевки, и други внатрешни и надворешни метални конструкции.

ТЕХНИЧКИ ПОДАТОЦИ
The paint is matt The paint is water-borne Tool: spray Tool: brush
The coverage of the paint on rough surfaces
7
m2/l
The coverage of the paint on smooth surfaces
9
m2/l
Палета на бои
Светло сива и темно сива.
Степен на сјај
Matt
Покривност
7-9 m2/l [60 (micrometer) сув филм]
Пакување
1/3 l, 1 l, 3 l, 10 l.
Разредувач
Water
Метод на примена
Четка и прскалица.


Време на сушење на 23°C и 50% релативна влажност на воздухот


 


Сув на прашина после

 

30 min

Друг слој после

 

24 h

Суво на допир

 

2-4 h

Отпорност на хемикалии
Отпорен на слаби разредувачи. Не е отпорен на јаки разредувачи.
Oil and grease resistance
добро
Durability
добро
Содржина на цврсти материи
37 %
Густина
Approx. 1.2 kg/l, ISO 2811
Начин на чување
Заштитете од мраз.
Шифра на производот
006_5621/2

ДЕТАЉИ ЗА ПРИМЕНА
Услови за примена
Површината која се бои мора да биде сува и потопла од околниот воздух, температурата на воздухот најмалку + 10ºC, а релативната влажност на воздухот помалку од 80%.
Растојанието помеѓу нанесувањето на вториот слој на боја е 4 часа ако температурата на воздухот е најмалку + 10ºC, а релативната влажност на воздухот помалку од 80%. Во други околности, ако повторно се премачкува втор слој, тоа се прави дури следниот ден.
Температурата на обоената површина не смее да биде поголема од + 40ºC , бидејќи во спротивност ќе дојде до пребрзо испарување на водата и зголемување на порозноста, при што се намалува адхезијата и доаѓа до појава на меури. Планирајте го бојадисувањето така да боената површина да се исуши пред на падне роса.
Припрема
Нови површини:
Површините кои треба да се бојат измијте ги со средство за заштита од 'рѓа и отстранете ги маснотиите од небоените површини користејќи средство за чистење и четка. Темелно исплакнете со вода и оставете да се исуши. Отстранете ја белата 'рѓа со стругање или метална жица. За нови поцинковани лимени кровови се препорачува бојадисување после година дена. Најдобра адхезија има на избледена, механички или хемиски оштетена површина.

Предходно боени површини:
Измијте ја површината користејчи средство за чистење и шетка, а после тоа внимателно исплакнете со вода и оставете да се исуши. Отсранете ја старата боја од површината со стругање или метална жица (челични површини до ST2). Избрусете ја површината за да го осигурате прилепувањето на финишот.
Премачкување
Пред употреба на производот добро промешајте. Нанесете го слојот користејќи четка или спреј. Дебелината на сувиот филм на еден слој треба да биде 60-80 µm.Обратете внимание на аглите и наборите на површината.
Избегнувајте бојадисување на површина која се наоѓа под директно влијание на сончева светлина, за да не дојде до пребрзо сушење на бојата така што нема да се стабилизира доволно.
Чистење на алатот
Алтот се чисти со вода или препорачаното Tikkurila
средство за чистење.
Упатство за одржување
Внимателно третирајте ги обоените површини, бидејќи бојата ја достигнува својата конечна цврстина и трајност 2 недели после нанесувањето, под нормални услови.
Набрзо после третирањето на површината може лесно да се чисти со мека четка, влажна крпа или крпа. После миењето на површината, оставете да се исуши.
EU VOC 2004/42/EC ограничена вредност
Rostex Super Akva содржи VOC max. 140 g/l.

КЛАСИФИКАЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ
во согласност со Регулативата (EC) No. 1272/2008
Содржи : Цинк фосфат и цинк оксид. Штетно за водени животни, може да има долготрајни негативни ефекти во водената средина. Не ја испуштајте во канализација, Чувајте ја подалеку од дофат на деца. Безбедносниот лист е достапен по барање.
Safety Data Sheet - Rostex Super Akva

ЗАШТИТА НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА И СПРАВУВАЊЕ И ТРАНСПОРТ НА ОТПАДОТ
Избегнувајте испуштање во канализација, водоводен систем и земјиште. Празните канти и лименки рециклирајте ги или одложете ги во согласност со локалните прописи. Течниот отпад уништете го или одложете гo во согласност со локалните прописи за опасен отпад.
ТРАНСПОРТ
ADR не се класифицирани
sre161210 / ivk27092010 / niear161210 / hsa19102010 / 0065621 / 2

Калкулатор за потрошувачка на боја

Површина која се бојадисува
m
m
Покривност на боите кога површината е...
1L =
1L =
Третман за површината
Нанесување на боја
слоеви
Потрошувачка на призвод кога површината е ...
litara
litara
Error!