Опис
Systems
Инструкции за работа
Технички податоци
Colors
Калкулатор за потрошувачка на боја
Safety Data Sheets
M1
 

Taika Pearl Glaze - Taika бисерна глазура

Водоразредлива полутранспарентна глазура со бисерен ефект. Се користи за завршни внатрешни декорации на ѕидни површини кои претходно се боени со латексни бои како на пример со Harmony или Joker.


KiiltäväMatta
The paint is suitable for interior wallsThe paint is water-borneTool: rollerTool: spray
The coverage of the paint on rough surfaces
8
m2/l
The coverage of the paint on smooth surfaces
12
m2/l
ИЗБЕРЕТЕ СОВРШЕНА БОЈА!
Глазурата се нијансира според тон картите Taika. Разгледајте ги брошурите на Tikkurila за идеи или детални инструкции.


ДЕКОРАТИВНИ ЕФЕКТИ – МНОГУ ЕДНОСТАВНО!

Глазурата Taika се користи за креирање на декоративни ефекти на површините кои претходно се бојадисани со бои за ентериер, на пример Harmony или Joker.


ИНТЕНЗИТЕТ НА БОЈАТА

Глазурата Taika е транспарентна, поради што бојата на прајмерот ќе има големо влијание на конечниот изглед на бојата. Препорачаните бои на основите може да се најдат во упатствата за тон картите Taika.Tikkurila Oyj
ТЕХНИЧКИ ЛИСТ
10.01.2012
(Претходна дата 01.09.2009)
 

Taika глазура со бисерен ефект

Опис
Полутранспарентна, водоразредлива, нијансирана специјална глазура со бисерен ефект.
Карактеристики на произвоодот

Се нанесува на предходно нанесен слој на акрилни Tikkurila бои за ентериер како што се Harmony или Feelings. Taika Pearl Glaze е транспарентна боја, така што прајмерот има пресудно влијание на завршниот изглед. Доброто осветлување во просторијата го засилува ефектот на бојата. Најдете препорака за избор на бои во Taika тон картата. 


Перпорачана употреба
За употреба на внатрешни ѕидови каде се бара фенси ефект.

ТЕХНИЧКИ ПОДАТОЦИ
The paint is suitable for interior walls The paint is semi-gloss The paint is water-borne Tool: roller Tool: spray
The coverage of the paint on rough surfaces
8
m2/l
The coverage of the paint on smooth surfaces
12
m2/l
Базни бои
HL and KL
Палета на бои
Taika тон карта.
Степен на сјај
Semi-gloss
Градежен материјал (емисиона класа)
M1
Покривност
 8 m-12 2/l.
Пакување
0.9 l, 2.7 l.
Разредувач
Water
Метод на примена

Користете четка, ваљак или прскалица. За нанесување користете краток ваљак. За да се направат различни нерамни површини, користете четка или ефект ваљак.

Време на сушење на 23°C и 50% релативна влажност на воздухот

Нанесете го вториот слој на боја после 24 часа. Бојата е потполно сува после 2 дена. Темни и студени услови како и дебели слоеви на боја го забавуваат процесот на сушење.

Wash resistance
Отпорен на благо треиење со влажна крпа.
Отпорност на топлина
+85 °C (ISO 4211-3)
Содржина на цврсти материи
Приближно 13%
Густина
1.1 kg/l depending on the shade (ISO 2811)
Начин на чување
Заштитете од мраз.
Шифра на производот
818_6075/6

ДЕТАЉИ ЗА ПРИМЕНА
Услови за примена
Површината која се бои мора да биде сува, температурата на воздухот најмалку +10 ˚C, а релативната влажност под 30 – 70 %.
Припрема
Небоени површини:
Отстранете ги нечистотиите и прашината од површината која се бои.Израмнете ја површината со соодветното Presto полнило ако е неопходно, и избрусете ја површината. Отстранете ја прашината од брусење.
Претходно боени површини:
Најпрво добро измијте ја површината која е планирана да се бои, користејќи Maalipesu средтсво за чистење. Внимателно исплакнете со вода и оставете да се исуши. Отстранете го остатокот на стара боја. Брусете ја површината додека не се изгуби сјајот. Отстранете ја прашината од брусење. Пополенте ги дупките и пукнатините со соодветното полнило и избрусете ги пополнетите површини.Отстранете ја прашината од брусење.
Priming
Пред нанесување на Taika Pearl Glaze како подлога на ѕидовите нанесете два слоја на акрилна боја. Користете краток ваљак, наменет за мазни површини, и нанесете што потенок слој боја. Бидејќи Taika Pearl Glaze повеќе ќе ги истане него што ќе ги покрие пукнатините и дупките, подлогата мора да биде што е можно по мазна.

Taika Pearl Glaze е транспарентна боја, така што бојата на пдлогата има важна улога во финалниот изглед. Препорачаните бои на подлогите може да се најдат во Taika тон картата.
Премачкување
Боење на големи ѕидни површини:
Добро промешајте ја бојата пред употреба. Користи ваљак наменет за мазни површини. Бојата нанесувајте ја постепено на површина од околу 1 m2. После тоа со ваљак нанесете ја бојата рамнмерно и тенко да би ја изедначиле површината и како би се постигнал крајниот ефект. Користете трака за заштита на краевите и веднаш после боењето тргнете ги траките.
За подобар ефект нанесете ја бојата во два слоја.
Примена на Taika бојата е многу едноставно, дури и за почетници. При бење на големи површини каде треба да се постигне еднаквост на бојата пожелно е предходно знаење искуство.


Ефект боја:
Постепено боите мали површини, највеќе до 1m2. Внимателно нанесете ја бојата користејќи мал ваљак наменет за мазни површини, Веднаш после тоа, доколку саакте да направите различни шаблони, користете четка или сунѓер. Пред нанесувањето на работната површина, тестирајте ја бојата врз картон или некоја друга подлога.

Taika Pearl Glaze е идеална за шаблонско боење.
Погледнете ја Tikkurila брошурата за идеи или детални инструкции.

Чистење на алатот
Отстранете го вишокот боја од алтот и измијте го со сапун. При закоравување на бојата се препорашува употреба на Tikkurila средството за чистење.
Упатство за одржување
Taika Pearl Glaze ја постигнува својата конечна цврстина месец дена после нанесувањето. Во тој период треба да с еизбегнува чистење и триење на боената површина. За чистење користете pH неутрален детергент и мека крпа. Избришете и исушете веднаш после употреба.
Упатство за одржување
Според упатството за предходно боени површини, доколку сакате, површината можзе да ја премачкате со водоразредлива боја.
EU VOC 2004/42/EC ограничена вредност
(категорија A/l) 200g/l(2010)
Taika Pearl Glaze содржи VOC max. 300g/l.

КЛАСИФИКАЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ
во согласност со Регулативата (EC) No. 1272/2008
Производот не е класифициран како опасен или штетен по здравјето. Безбедносниот лист е достапен по барање.
Tikkurila_Taika_Pearl_Glaze

ЗАШТИТА НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА И СПРАВУВАЊЕ И ТРАНСПОРТ НА ОТПАДОТ
Празните канти и лименки рециклирајте ги или одложете ги во согласност со локалните прописи. Течниот отпад уништете го или одложете гo во согласност со локалните прописи.
ТРАНСПОРТ
ADR: not classified
sre300112 / joa260308 / ars260308 / 818 6075-6076

Калкулатор за потрошувачка на боја

Површина која се бојадисува
m
m
Покривност на боите кога површината е...
1L =
1L =
Третман за површината
Нанесување на боја
слоеви
Потрошувачка на призвод кога површината е ...
litara
litara
Error!